Ontdek Action Shooting bij de Treffers

Action-shooting-wapen-open-klasse-pistool

Benodigdheden

 • Eigen / verenigingswapen
 • Voldoende munitie
 • Holster en riem
 • 2 – 3 patroonhouders
 • Evt. Speedloaders
 • Magazijnhouders
 • Schietervaring
 • Instructie
 • Oog / oor bescherming

Wanneer en hoe?

 • Iedere donderdag
 • 20:00 – 22:30 uur
 • Vraag gerust om meer info
 • KNSA reglement

Action shooting is een dynamische vorm van schietsport waarbij, behalve precisie, ook snelheid van belang is. Men schiet namelijk op tijd. Er wordt geschoten op verschillende doelen zoals poppers en plates. Op wedstrijden worden er ‘stages’ (parcours) uitgezet, met meerdere doelen die doorgaans op verschillende afstanden staan. Vaak moet je een stukje rennen om het volgende doel te kunnen zien of onderweg een magazijnwissel doen. Om hier aan deel te nemen dien je eerst de basiscursus te volgen.

Bij action shooting bevinden de schutters zich letterlijk op de baan (in plaats van op de reguliere schietpunten, zoals bij het kaartschieten). Vanzelfsprekend is voorzichtigheid geboden en zijn er speciale regels en commando’s in het leven geroepen. Nieuwe schutters dienen zichzelf hiermee bekend te maken door een korte introductie te volgen. De baancommandant houdt toezicht en bepaalt wat er gebeurd, of er veilig wordt geschoten en wanneer men de baan mag betreden.

Voor action shooting heeft men een uitgebreidere uitrusting nodig. Echter, beginnende schutters hebben de eerste maanden voldoende aan het reeds aanwezige materiaal binnen de schietvereniging. Bekijk onderstaande video voor een indruk van een gemiddelde action shooting avond bij de Treffers.

Veiligheid & Commando’s Actionshooting

Veiligheid is belangrijk; zeker bij een  dynamische sporttak als deze. Alles wat op de baan gebeurt, gebeurt onder de verantwoordelijkheid en leiding van de baancommandant. De baancommandant controleert de veiligheid, geeft het startsignaal en geeft door middel van standaard commando’s aan wat er mag gebeuren. De gebruikte commando’s zijn als volgt:

“Load and make ready”
Men pakt het wapen uit tas of holster, laadt het en maakt  eventueel proefaanslagen. Let wel de vingers blijven van de trekker af totdat men daadwerkelijk gaat schieten.

“Are you ready? (not ready)”
Schutter maakt zich gereed, met het wapen onder 45 graden naar beneden, richting kogelvanger, gericht klaar. In geval “not ready” maakt men dit  kenbaar. De procedure zal zich herhalen. Geeft men geen reactie op deze vraag  dan zal de baancommandant er van uitgaan dat men zover is en zal het volgende commando geven.

“Stand by”
De baancommandant zal nu de timer  starten. Na het starten zal er een tijd van 3 seconden gaan lopen. Na het  verstrijken van deze 3 seconden zal er een signaal hoorbaar zijn. Als men de  stage verschoten heeft, of door bijvoorbeeld munitie tekort de stage niet kan  afmaken zal de baancommandant het volgende commando geven.

revolver-action-shooting-staal-nederland-lelystad

Ook revolvers en red-dot kijkers worden gebruikt bij Action Shooting.

“Unload gun and show gun clear”
Men verwijdert het magazijn en opent de slede van het  pistool of de cilinder van de revolver en ontlaadt het wapen. Dit laat men controleren en ruimt het wapen niet eerder op in holster of tas tot het volgende commando is gegeven.

“Gun is clear, close gun, hammer down, holster”
Sluit het wapen, voor pistool de hamer hoorbaar laten vallen richting kogelvanger, en ruimt het wapen op in tas of holster.

“Baan vrij (range clear)”
De baan is vrij en men kan de plates opnieuw opzetten.

Voor diegene die op dat moment toeschouwer zijn geldt het  volgende: men mag niet eerder de baan op dan dat de baancommandant het signaal  “baan vrij” / “range clear” heeft gegeven.

Action shooting bij de Treffers

Wij hebben een kleine maar zeer actief betrokken groep “action shooters”. Mede daarom is het mogelijk om intern competitie te schieten.

Competitie schiet je in je eigen klasse en dit is afhankelijk van het soort wapen waar je mee schiet. De verschillende categorieën zijn; Open Klasse Pistool (OKP), Standaard Klasse Pistool (SKP), Open Klasse Revolver (OKR) en Standaard Klasse Revolver (SKR).

Kom gerust eens kijken (indien reeds lid) of vraag ons naar meer informatie.

Downloads

Omschrijving Soort document
Algemene veiligheid PDF
Reglement Action Shooting PDF

Action Shooting Nederland (ASN)

S.V. de Treffers is mede initiatiefnemer van Action Shooting Nederland. Durf jij het aan om wedstrijden te gaan schieten?

Voor meer informatie over “ASN” en Action Shooting wedstrijden: www.actionshooting.nl

Een kijkje achter de schermen

Klik op een afbeelding voor een groter formaat.

Introductieles aanvragen

Maak kennis met de schietsport

Twijfel je of de schietsport iets voor jou is of wil je kennismaken met onze vereniging? Plan online een introductieles in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor meer informatie.
Contact

Op dit moment kunnen we je niet te woord staan, stuur ons gerust een berichtje.