kaart schieten
Alles over kaart schieten
Ontdek het schieten op een kaart

Benodigdheden
- Eigen / Verenigingswapen
- Schietkaarten
- Meesterkaart
- Munitie
- Oog en gehoorbescherming
Wanneer en hoe?
- Dinsdag, woensdag en vrijdag
- 19:30 – 23:00u
- vrijdag tot 22:30u
- jul / aug niet op woensdag
- Vraag gerust om meer info
- KNSA reglement KKG
- KNSA reglement GKG
- KNSA reglement Pistool
Kaartschieten is een discipline die een sportbeoefenaar uitdaagt om zeer accuraat te schieten op een kaart. Deze kaart is op verschillende afstanden van de sportbeoefenaar geplaatst. Het schieten gebeurt vanuit een statische positie en bij officiele KNSA disciplines, met één hand. Bij kaartschieten is er, anders dan bij dynamisch schieten, geen tijdslimiet.
Tijdens wedstrijden worden er per deelnemer vijf schoten geplaatst op de kaart. Een optelling van de geraakte punten geeft aan welke score de deelnemer heeft behaald. Een wedstrijd bestaat uit diverse ronden. Op kaartschietdagen hanteren wij ook maximaal 5 patronen per keer.
Groot en klein kaliber
De term kaliber duidt bij vuurwapens de diameter van de kogel of het projectiel aan. Deze diameter kan zowel worden uitgedrukt in millimeter als in inch. Ook de inwendige diameter van de loop of schietbuis van het wapen wordt met deze term aangeduid. Gemakshalve onderscheiden we bij het kaartschieten twee wapengroepen: Groot Kaliber (alles boven .22) en Klein Kaliber. Beide kalibers worden geschoten binnen diverse KNSA disciplines.
Geweer schieten
Gemakshalve onderscheiden we bij het geweerschieten twee wapengroepen: Kleinkaliber-geweer (KKG) en Grootkaliber-geweer (GKG). Beide onderdelen worden beoefend vanuit drie houdingen, namelijk staand, knielend, liggend of in een combinatie van deze 3-houdingen.
Bij KKG wordt er geschoten op een schietschijf over de afstanden 12, 50 en 100 meter en bij GKG over de afstanden 100, 300, 400 en zelfs 500 meter. Binnen onze vereniging hebben we echter de beschikking over een baan van maximaal 25 meter. Echter, met kleinere kaarten is het mogelijk om grotere afstanden te simuleren. Bij KGG kan men schieten in alle houdingen en afstanden. Verschillende typen wapens worden bij het KKG-schieten gecombineerd waardoor een grote variëteit van wedstrijdonderdelen ontstaat.

Een grootkaliber grendel geweer.
Bij het GKG-schieten worden de verscheidene wedstrijdonderdelen voornamelijk bepaald door de verschillende schiethoudingen in combinatie met de diversiteit van wapens waarmee geschoten wordt. Enkele voorbeelden zijn het standaard-geweer, het veteranengeweer en het militaire geweer. Voor (bijna) ieder type wapen worden aparte wedstrijden en kampioenschappen georganiseerd.
Internationaal wordt alleen over een afstand van 300 meter geschoten in de liggende houding of in de combinatie van 3-houdingen. Het grootkalibergeweer-schieten is, in tegenstelling tot kleinkalibergeweer-schieten géén Olympische discipline.
Pistool schieten

Een van de meest bekende groot kaliber pistolen; de Glock 17.
De techniek van het pistoolschieten verschilt totaal van die van het geweerschieten. De meeste pistooldisciplines worden verschoten op schietschijven, over de afstanden 10, 25 en 50 meter. De afstanden van onze banen zijn echter tot 25 meter. Binnen de pistooldisciplines ontstaat echter een groeiende belangstelling voor de zogenaamde dynamische onderdelen. Een goed voorbeeld hiervan is de discipline Olympisch Snelvuur. Dit is een onderdeel waarbij de schietschijf slechts even zichtbaar is en de schutter in die korte tijd moet proberen een “10” te schieten. Het uiterlijk van schietsportpistolen is zeer verschillend.
Het pistoolschieten kent een grote variëteit aan wedstrijdonderdelen omdat ook hier met veel verschillende soorten wapens wordt geschoten. Zo zijn er niet alleen kleinkaliber-pistolen, maar ook grootkaliber-pistolen, speciale sportpistolen en natuurlijk ook revolvers.
Concentratiesport voor het leven
Sportschieten is een sport die geschikt is voor iedereen en voor iedere leeftijd. Het is een sport voor perfectionisten die niets willen missen. Schietsport is dan ook een (Olympische) sport waar alles in zit en die kan worden beoefend van recreatief tot aan topsportniveau. Een sport die in Nederland momenteel door circa 40.000 bij de KNSA geregistreerde schutters wordt beoefend in de leeftijdscategorie van circa 9 tot 90 jaar.
Goede sportschutters hebben extra kwaliteiten

Olympisch schieten. Rio de Janeiro 2016.
Om een (zeer) goede schutter te worden, moet iemand wel over bepaalde extra kwaliteiten beschikken. Om aansprekende resultaten te behalen bij het schieten, zijn een goede conditie, lichaamsbeheersing en concentratievermogen belangrijk. Met deze eigenschappen kan iemand zelfs uitgroeien tot een topper, waarvan Nederland er inmiddels een aantal kent. Het hoogste niveau dat een sportschutter kan bereiken, is het lidmaatschap van één van de KNSA-kernploegen (o.a. Geweer, Pistool, Kleiduiven).
Zowel voor de recreatieve als voor de wedstrijdschutter worden ieder jaar veel (KNSA-) wedstrijden georganiseerd. Junioren komen daarbij zelfs specifiek aan bod met de speciaal voor hen ingestelde jaarlijkse Juniorencompetitie. Junioren kunnen uiteraard ook aan andere wedstrijden deelnemen, net zoals senioren en veteranen, zowel dames als heren. De Associatie organiseert wedstrijden voor elke categorie en voor elk niveau schutter.
Internationale wedstrijden
Tevens worden regelmatig topschutters uitgezonden naar internationale wedstrijden, zoals Europese en Wereldkampioenschappen, Wereldbekerwedstrijden en één maal in de vier jaar naar de Olympische Spelen. Natuurlijk is het slechts een zeer select gezelschap dat op zo’n hoog niveau wil en kan schieten. Het merendeel van de sportschutters beoefent de schietsport op recreatief niveau, en neemt al dan niet deel aan wedstrijden binnen of buiten de eigen vereniging.