Ontdek Het Kleiduiven Schieten Bij de Treffers

kleiduiven_schieten-hagel-schieten-flevoland-lelystad

Benodigdheden

  • Eigen / verenigingswapen
  • Hagelpatronen
  • Schietervaring
  • Instructie
  • Oog / oor bescherming

Wanneer en hoe?

  • In Biddinghuizen
  • 1e Zondag van de maand

Het Kleiduivenschieten is ontstaan uit de jacht. Al vóór de uitvinding van vuurwapens werd er op gevogelte gejaagd. In een later stadium was het jagen voorbestemd voor de hogere klasse, die het schieten op duiven beoefende om hun schietvaardigheid op peil te houden; in de 19e eeuw waren veel schutters vaak ook jager en lid van een jagersvereniging.

In 1822 beschrijft men het kleiduivenschieten als een specifieke sport die door een bijzondere klasse van sportmensen wordt beoefend, grote schietvaardigheid vereist en gelegenheid geeft tot het afsluiten van grote weddenschappen en het houden van wedstrijden. Deze wedstrijden werden als volgt gehouden. In het schootsveld werden manden met (echte) duiven geplaatst. Deze manden waren door middel van een touw verbonden met een helper die op commando van de schutter de manden opende, waardoor de duiven konden wegvliegen. In de 19e eeuw werd deze “sport” beoefend om grote weddenschappen af te sluiten. Bekend is dat in de Verenigde Staten van Amerika hierdoor miljoenen trekduiven zijn uitgeroeid.

Onder invloed van diervriendelijke groeperingen is deze vorm van duivenschieten inmiddels bijna overal ter wereld verboden. In eerste instantie werd daarna geschoten op met veren gevulde glazen ballen ter grootte van een tennisbal. Later zijn dat de nu alom bekende kleiduiven geworden

Over deze tak van sport

Het kleiduivenschieten behoort tot de dynamische schietsport onderdelen. Er wordt namelijk niet op een stilstaand doel (schietschijf) geschoten, maar op lemen schoteltjes (kleiduiven) die door een machine worden weggeslingerd in de lucht met een snelheid van 120 km per uur. De schutter moet proberen vanuit verschillende posities de kleiduif (met een doorsnede van ongeveer 11 cm) die steeds uit een andere richting voorbij komt, te raken. Het kleiduivenschieten is een vorm van schietsport met veel dynamiek en spanning, waarbij veel concentratie is vereist. Daarnaast is het een buitensport, wat ook veel mensen aanspreekt. Het Kleiduivenschieten is een discipline die wel wat hogere kosten met zich meebrengt, vooral vanwege het gebruik van de kleiduiven en de hagelpatronen die kostbaarder zijn dan de meeste andere patronen.

Binnen Nederland

In Nederland worden voornamelijk twee vormen van kleiduivensport beoefend, namelijk Skeet en Trap, waarbij de disciplines Sporting Skeet en Sporting Trap eenvoudigere versies zijn van de disciplines Olympisch Skeet en Olympisch Trap. De Sporting-disciplines zijn minder moeilijk dan de Olympische en dat heeft te maken met de verschillende regelgeving. (Beginnende) schutters kunnen hierdoor sneller betere resultaten boeken en daardoor (nog) meer plezier aan hun sportbeoefening beleven. De Sporting-disciplines kunnen daarom ook  een opstap vormen naar de Olympische kleiduivendisciplines.

Kleiduiven Schieten bij de Treffers in Lelystad

S.V. de Treffers is het het verleden opgestart als kleiduiven vereniging. Echter, gezien de huidige accommodatie was het tot enige tijd geleden niet mogelijk om nog kleiduiven bij ons te schieten. Daar is, mede dankzij de inzet van diverse leden, in 2018 verandering in gekomen. Samen met een groep actieve en betrokken kleiduiven schutters trekken we er dan ook regelmatig op uit om bij onze partner in Biddinghuizen een dagje te gaan schieten. Naast afspraken over het gebruik van de baan heeft onze vereniging ook speciale tarieven weten vast te leggen.

Het spreek dan ook voor zich dat S.V. de Treffers sinds 2018 weer een KNSA erkende kleiduiven schietverenging is en u met slechts één lidmaatschap tevens een hagelgeweer op uw verlof kunt laten bijschrijven (uiteraard nadat men bewezen heeft voldoende bekwaam te zijn in de sport).

Vraag ons gerust om meer informatie of neem direct contact met ons op. Wij voorzien u graag van de reeds geplande dagen en mogelijkheden.

Downloads

Omschrijving Soort document
Reglement Kleiduiven KNSA PDF

Beginnen met Kleiduiven Schieten

Ga jij binnenkort met ons mee om kleiduiven te schieten? Leer alvast wat basistechnieken uit onderstaande video.

Kijk voor meer informatie ook eens op de site van de KNSA. 

Een kijkje achter de schermen

Klik op een afbeelding voor een groter formaat.

Introductieles aanvragen

Maak kennis met de schietsport

Twijfel je of de schietsport iets voor jou is of wil je kennismaken met onze vereniging? Plan online een introductieles in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor meer informatie.
Contact

Op dit moment kunnen we je niet te woord staan, stuur ons gerust een berichtje.