Ontdek het schieten met historische wapens

zwarqkruit-lelystad-dual-wapens-historisch

Benodigdheden

  • Eigen historisch wapen
  • Zwartkruit en munitie
  • Verlof
  • Oog / oor bescherming

Wanneer en hoe?

  • Vaste zondagen
  • Volgens jaar rooster
  • Vraag gerust om meer info
  • KNSA reglement

Bij dit schietsportonderdeel wordt geschoten met historische wapens zoals geweren, pistolen, revolvers en zelfs kanonnen uit vorige eeuwen. Gelet op de grote waarde en slijtage van deze antieke wapens, wordt vaak geschoten met nagemaakte antieke wapens, die “replica’s” worden genoemd.

Geheel in stijl met dit onderdeel, wordt de hiervoor benodigde munitie door veel schutters nog op ambachtelijke wijze zelf gemaakt. Ook bij dit onderdeel worden regelmatig nationale en internationale wedstrijden georganiseerd. Er wordt dan geschoten over afstanden van 25, 50 en zelfs 100 meter en op kleiduiven.

Historie

Rond 1400 werden de eerste handwapens geproduceerd waarbij buskruit als explosieve lading gebruikt werd. Tot dan toe werden explosieve mengsels, in de 10de eeuw in China ontdekt, voornamelijk gebruikt als vuurwerk en als kruit voor kanonnen. De Venetiaanse koopman Marco Polo bracht, volgens overlevering, het alchemistische geheim op zijn handelsreis mee. Tussen 1271 en 1292 reisde hij dwars door Europa naar Peking, ook wel de ‘Zijderoute’ genoemd waar hij onder andere buskruit vond.

Buskruit

Het oudste explosieve mengsel is buskruit en heeft de volgende globale samenstelling: 75% salpeter, 15% zwavel en 10% houtskool. Buskruit is in de loop van de jaren verbeterd: vermaling, persen, breken en zeven zorgden ervoor dat het één van de meest explosieve stoffen is en daardoor veilig opgeslagen moet zijn. Een bekende hedendaagse toepassing vinden we in de auto: een op buskruit gebaseerd ontstekingsmechanisme zorgt ervoor dat de airbag zichzelf opblaast.

Typen historische wapens

In de loop van de jaren zijn er diverse technieken ontwikkeld om projectielen af te vuren, van de eerste lontslot geweren en pistolen tot de moderne achterlader.

Historische wapens schieten bij de Treffers

Wij hebben een kleine maar zeer actief betrokken groep “zwartkruit schutters”. Mede daarom is het mogelijk om intern competitie te schieten. Vraag ons gerust om meer informatie, we introduceren je graag in deze mooie sport.

Downloads

Omschrijving Soort document
Algemene veiligheid PDF
Reglement Historische Wapens PDF

Historische wapens impressie

Een kleine impressie van het schieten met historische wapens. Durf jij het aan?

bf660026-9d5f-43c5-9e5f-aaac04ff1e3d

Een kijkje achter de schermen

Klik op een afbeelding voor een groter formaat.

Introductieles aanvragen

Maak kennis met de schietsport

Twijfel je of de schietsport iets voor jou is of wil je kennismaken met onze vereniging? Plan online een introductieles in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor meer informatie.
Contact

Op dit moment kunnen we je niet te woord staan, stuur ons gerust een berichtje.